Schotse premier wil Brexit-klok stilzetten na afwijzing Brexit-plannen

269

Sturgeon reageert op de uitspraken Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, van gisteren. Tusk stelde dat de plannen van May “niet zullen werken” voor de Europese Unie, en gaf de Britten nog een maand om met een nieuw plan te komen.

Theresa May wil geen vrij verkeer van personen met de Europese Unie. Wel wil ze nog vrij verkeer van goederen, iets waarvan de resterende Europese landen vinden dat het de interne markt zou ondermijnen. Volgens Sturgeon is het nu tijd om een streep te zetten door de plannen van May. “Lidmaatschap van de douane-unie en de interne markt moeten op zijn minst weer op tafel komen”, aldus Sturgeon.

Volgens Artikel 50, de EU-regel waarin een vertrek uit de EU wordt omschreven, moeten de Britten 29 maart 2019 uit de Europese Unie vertrekken. Sturgeon wil die ‘Artikel 50-klok’ stilzetten om te voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk de afgrond in duikt op die dag.

De Schotse premier is al vanaf begin af aan groot tegenstander van de Brexit. In Schotland stemde bovendien een meerderheid tegen de Brexit.

De waarde van het Britse pond ten opzichte van de euro is vrijdag met 0,5 procent gedaald. Eén Britse pond levert nu 1,12 euro op. De afgelopen weken steeg de pond juist tot het hoogste punt sinds juli.