Martin wint op Mûr-de-Bretagne, Dumoulin verliest tijd in zesde Tour-etappe

8

Martin hield op de pittige klim van twee kilometer met een gemiddelde stijging van 6,9 procent de Fransman Pierre Latour van AG2R La Mondiale (tweede) en de Spanjaard Alejandro Valverde van Movistar (derde) achter zich.

Greg Van Avermaet behield de leiding in het algemeen klassement. De Belg van BMC heeft drie seconden op de nieuwe nummer twee, de Brit Geraint Thomas van Team Sky.

Dumoulin was de verliezer van de dag. De Nederlander van Team Sunweb kreeg op slechts 5,5 kilometer van de finish te maken met materiaalpech en slaagde er niet in terug te keren in het peloton.

Dumoulin zakte in de rangschikking naar de vijftiende plaats en moet nu daarop onder anderen Rigoberto Urán, Richie Porte en Chris Froome boven zich dulden.

Onstuimig

De heuvelachtige rit over 181 kilometer begon gelijk bij de start in Brest onstuimig. Heel veel renners probeerden gelijk te demarreren, maar uiteindelijk kregen slechts vijf man een vrijgeleide van het peloton.

De Nieuw-Zeelander Dion Smith (Wanty-Groupe Gobert) en de Fransmannen Laurent Pichon (Team Fortuneo-Samsic), Anthony Turgis (Cofidis), Fabien Grellier en Damien Gaudin (beiden Direct Énergie) reden al snel een voorsprong van maximaal zeven minuten bij elkaar.

Het peloton deed het lange tijd rustig aan, maar dat veranderde plotseling toen op honderd kilometer van de finish Quick-Step Floors ervoor zorgde dat er waaiers plaatsvonden en er drie groepen ontstonden.

Steven Kruijswijk, Nairo Quintana, Mikel Landa, Vincenzo Nibali, Jakob Fuglsang, Ilnoer Zakarin en ook Martin kwamen in de tweede groep terecht, maar zij konden zo’n vijftien kilometer later het verschil alweer ongedaan maken.

Lotto-Jumbo

Lotto-Jumbo moest nog wel even alle zeilen bijzetten doordat Primoz Roglic in de derde groep belandde, maar ook zij vonden op 75 kilometer van de meet weer de aansluiting met het peloton.

Het was vanaf dat moment wachten totdat de Mûr-de-Bretagne voor de eerste keer zou worden beklommen en toen dat met nog zestien kilometer voor de boeg het geval was ontbrandde de koers pas echt.

De koplopers werden al snel ingerekend, waardoor de eerste Let met de bolletjestrui Toms Skujins op de top de punten kon pakken en de Nieuw-Zeelander Jack Bauer vlak na het bereiken daarvan probeerde het peloton te verrassen, maar hij slaagde niet in zijn opzet.

Op de tweede beklimming van de Mûr-de-Bretagne ging Martin er al snel vandoor en niemand had de benen om hem nog te achterhalen. Dumoulin was toen al lang en breed gezien en kwam bijna een minuut na de imponerende winnaar schoorvoetend over de streep.