Huizenprijzen stijgen met 10,4 procent, opnieuw minder woningen verkocht

13

Het aantal verkochte woningen daalde met bijna 11 procent, zo maakt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag bekend. De gemiddelde verkoopprijs heeft een recordniveau van 288.000 euro bereikt. 

NVM-makelaars verkochten in het tweede kwartaal ruim 38.600 woningen, 4.600 minder dan een jaar eerder. Het woningaanbod is in een jaar tijd met een derde gedaald. 

Ook is de verkooptijd van woningen gezakt naar 45 dagen. “Sinds 2000 is de verkooptijd niet zo kort geweest”, zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. Een derde van de woningen gaat van de hand voor een bedrag dat boven de vraagprijs ligt, terwijl het verschil tussen de vraagprijs en de verkoopprijs is teruggelopen tot 0,1 procent. 

Potentiële kopers konden het afgelopen kwartaal gemiddeld uit minder dan vier woningen kiezen en ze moeten er snel bij zijn: 72 procent van de woningen die op de markt komen, wisselt binnen negentig dagen van eigenaar. 

Starters

Met name starters lijden onder de krapte, zegt Jaarsma. “Het lage aanbod, de hoge prijzen en het gegeven dat de meeste nieuwbouw voor doorstromers wordt geproduceerd, leidt ertoe dat vooral de starters steeds moeilijker aan een woning komen.” Volgens Jaarsma moeten er daarom sneller meer nieuwbouwwoningen bij komen. 

Volgens de NVM spelen 60-plussers een steeds grotere rol op de Nederlandse woningmarkt. 40 procent van de halverwege het tweede kwartaal te koop staande woningen werd aangeboden door deze leeftijdsgroep. Zij bieden relatief vaak grotere huizen aan, die buiten het stedelijk gebied liggen. 

De woningen die door 60-plussers worden aangeboden, hebben vaak een lagere vraagprijs doordat ze toe zijn aan modernisering. Daarmee worden deze huizen betaalbaarder voor starters, signaleert de makelaarsvereniging. 

De NVM verwacht dat de huizenprijzen dit jaar met 8 tot 10 procent zullen stijgen. Het aantal transacties zal tegelijkertijd dalen met 7 tot 10 procent.