Roken nog veel schadelijker dan vermeld op verpakkingen sigaretten

18

Uit het onderzoek komt naar voren dat de hoeveelheid teer, nicotine en koolmonoxide zeker twee keer zo hoog is als fabrikanten opgeven. In het slechtste geval bevat de rook zelfs 26 keer zoveel teer als op het pakje staat.

Het verschil zit in de meetmethode, aldus het RIVM. Tabaksfabrikanten volgen EU-richtlijnen, die hen toestaan de waarden te meten terwijl de kleine ventilatiegaatjes die in sigaretten zitten worden opengelaten.

Volgens het RIVM ontstaat een realistischer beeld als de gaatjes worden afgeplakt. Het instituut heeft honderd merken op deze manier onderzocht. In de rook van vrijwel alle sigaretten blijkt dan veel meer teer, nicotine en koolmonoxide te zitten dan wettelijk is toegestaan.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) zegt dat hij van ”deze harde feiten is geschrokken”. Hij werkt al enige tijd aan afspraken over het terugdringen van het roken. Hiervoor is hij in overleg met maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en de gezondheidszorg.

Om ervoor te zorgen dat Nederlanders minder gaan roken, zijn volgens Blokhuis meerdere maatregelen nodig. Zo wil hij bijvoorbeeld tabak duurder maken en het aantal verkooppunten verminderen. Ook pleit hij voor een rookverbod op terrassen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ‘s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!