Ontheven douanetopman zoekt via rechter eerherstel

12

17/05/2018 10:17 – Gilliamo Orban

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO – Het ontheven diensthoofd van de Douane, Iwan Wekker, heeft een kort geding aangespannen tegen de Staat casu quo de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad. Wekker kan niet bevatten dat hij sinds 30 april om ‘ongegronde reden’ aan de kant is gezet. “Ik blijf niet bij de pakken neerzitten en zoek mijn recht”, zegt hij tegen de Ware Tijd.

Volgens hem heeft de minister het onder andere tot een gewoonte gemaakt om functionarissen te ontlasten van hun functie. “Ik pik dit niet, want ik word sociaal-maatschappelijk kapot gemaakt, omdat de minister sprak over integriteit van de leiding. Mensen kunnen wellicht denken aan malversaties.”

De algemene ledenvergadering van de Douanebond had zich op 4 mei negatief uitgesproken over het besluit van de bewindsman om het managementteam “wegens gewijzigde beleidsinzichten” thuis te zetten. Het gaat om Wekker, zijn tweede man Jerry Tammenga en adjunct-inspecteur Patricia Herfst. Daarnaast zijn ook vier ambtenaren van de douanerecherche thuisgezet. De bondsleden hadden eerherstel gevraagd.

Het bondsbestuur had in een gesprek met de minister begrepen dat het drietal binnen twee weken weer aan het werk zou zijn, maar in welke functie was niet duidelijk. De ledenvergadering had de minister die tijd gegund. Wekker: “Ik heb niet gewacht op de twee weken. Ik wil spoedig in ere hersteld worden en wil geen andere functie. Ik was de hoogste man en welke andere functie kan ik bekleden binnen de dienst”, vraagt Wekker zich af.

Bondsvoorzitter Joyce de Vlugt zegt dat de ledenvergadering die donderdag gehouden zou worden is verschoven naar maandag. “We hebben nog niets om de leden voor te houden. De minister is pas uit het buitenland terug.” Ze verwacht dat het bondsbestuur spoedig wordt uitgenodigd door Hoefdraad. “Mocht de bond tot uiterlijk zondag niet met hem gesproken hebben, gaat de vergadering van maandag gewoon door”, aldus de bondsvoorzitter.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen