Technisch manager Brands verlaat PSV na acht jaar en tekent bij Everton

9

Brands was maar liefst acht jaar werkzaam voor PSV en had in Eindhoven nog een contract tot de zomer van 2020. “Een enorm moeilijk besluit, maar ik denk dat dit een goede stap op het juiste moment is”, zegt hij in een eerste reactie op zijn vertrek.

De Brabander was verantwoordelijk voor de komst van onder anderen Dries Mertens, Kevin Strootman, Georginio Wijnaldum, Andrés Guardado en Hirving Lozano naar PSV.

Tijdens de komende maanden lijkt PSV het vertrek van Brands intern op te lossen. De club denkt genoeg mensen met voetbalkennis in de organisatie te hebben om de transferperiode goed door te kunnen komen.

“We kunnen dat in de komende transferwindow zo invullen, omdat er een professionele organisatie staat met duidelijke structuren en uitgewerkte plannen en scenario’s”, zegt algemeen directeur Toon Gerbrands op de website van PSV. 

“Hoofdscout John de Jong en hoofdtrainer Phillip Cocu zullen in hun vertrouwde rol technische kennis inbrengen. Daarnaast zal Frank Arnesen, gelouterd in de internationale voetbalwereld, ons vanuit de RvC met raad en daad bijstaan.”

Gerbrands gaat Brands naar eigen zeggen missen bij PSV. “Hij is van grote waarde geweest. Omdat hij zo secuur te werk ging en organisatorisch ontzettend sterk is, laat hij een sterk fundament achter, waar wij nog jaren ons voordeel mee kunnen doen.”

Wederopstanding

Brands veroverde met PSV drie keer de landstitel (2015, 2016 en 2018), één keer de KNVB-beker (2012) en drie keer de Johan Cruijff Schaal (2012, 2015 en 2016).

PSV roemt te vertrekkende technisch manager. “Hij vervulde een hoofdrol binnen de wederopstanding van PSV als topclub”, schrijft PSV. “In de eerste seizoenen droeg hij met enkele uitstekende transfers bij aan het verstevigen van het financiële fundament.” 

“Ondertussen bouwde Brands aan een potentiële kampioensploeg en hervormde hij de technische organisatie en de jeugdopleiding naar internationale maatstaven”, meldt de club.

Voldaan gevoel

Brands kijkt met plezier terug op zijn periode in Eindhoven. “We hebben ups en downs gekend, maar wat mij betreft overheersen de positieve gebeurtenissen. Ik kijk na acht jaar met een ontzettend voldaan gevoel terug op mijn tijd bij PSV.”

“Het is echt lastig om iets dat goed is los te laten, maar dat ga ik nu toch doen”, aldus Brands. “Ook in mijn functie is de Premier League natuurlijk iets geweldigs.”

“Het is in alle opzichten de grootste competitie ter wereld. Ik krijg nu de kans om daar op mijn manier iets neer te gaan zetten. Daar kijk ik ontzettend naar uit.”

De geboren Bosschenaar was voor zijn komst naar PSV in als technisch directeur in dienst bij AZ en als technisch, commercieel én algemeen directeur bij RKC Waalwijk.

Bij Everton staan Davy Klaassen en Maarten Stekelenburg onder contract, al kwamen zij dit seizoen nauwelijks in actie. De nummer acht van de Premier League ontsloeg eerder vandaag manager Sam Allardyce. Eerder dit seizoen werd Ronald Koeman al op street gezet door Everton.