NAVO en EU uiten zorgen over zenuwgasaanval Russische spion

22

”Het gebruik van welk zenuwgas dan ook is afschuwelijk en volstrekt onaanvaardbaar’’, zegt het bondgenootschap in een gemailde verklaring.

Het Verenigd Koninkrijk heeft geconcludeerd dat Skripal en zijn dochter zijn vergiftigd met een zenuwgas met een militair karakter. Als Moskou geen geloofwaardige verklaring geeft, volgen maatregelen tegen Rusland. ”Het incident is van groot belang voor de NAVO”, aldus de verklaring.

Ook de Europese Commissie steunt Londen. Vicevoorzitter Valdis Dombrovskis zei dinsdag erg bezorgd te zijn. ”Het Verenigd Koninkrijk kan op solidariteit van de EU rekenen.” Zijn collega Frans Timmermans liet zich in soortgelijke bewoordingen uit.

Premier Theresa May heeft maandag gezegd dat Rusland er zeer waarschijnlijk achter zit. Zij wil uitleg van het land en heeft als deadline dinsdag gesteld. Ze belooft anders “gepaste maatregelen” te nemen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, zegt dinsdag ook ‘bijna zeker’ te weten dat Rusland achter de aanval zit. 

Russische ex-spion vergiftigd

Circusshow

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde direct na de uitspraken van May en stelde dat de Britse premier een “circusshow opvoert”. Het ministerie noemt de beschuldigingen van May een “provocatie”. 

Skripal en zijn dochter Joelia werden 4 maart bewusteloos gevonden op een bankje. Zij zijn vermoedelijk met een zenuwgas vergiftigd. De agent die het bewusteloze stel als eerste aantrof is ook nog steeds in kritieke toestand, maar volgens May is zijn situatie stabiel.