‘Kwestie DSB-bank geen zaak voor NDP’

19

21/11/2017 08:11 – Ivan Cairo

Foto: dWT  

PARAMARIBO – De NDP brandt haar vingers voorlopig niet aan de kwestie-DSB-bank. “Dit is in eerste instantie geen aangelegenheid van de NDP”, stelt André Misiekaba, ondervoorzitter tevens fractieleider van de NDP desgevraagd over de commotie die is ontstaan over problemen bij de financiële instelling. Hij merkt op dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en de bankiersvereniging “gezaghebbend genoeg” zijn en intussen elk een verklaring hebben uitgegeven over deze zaak.

De NDP-fractie zal dit vraagstuk “in deze fase” niet aankaarten in het parlement. “Als dat verandert zal de samenleving dat merken”, stelt de politicus op vragen van de Ware Tijd. “Waar er rook is, is er vuur. Dit suddert al een poosje”, zegt DOE-fractieleider Carl Breeveld. Uit het recentste jaarverslag van de bank blijkt dat aan schatkistpapier totaal SRD 137.788.000, omgerekend tegen de huidige koers ruim 18 miljoen US dollar is uitgegeven.

Hoeveel van dit bedrag door de Staat is terugbetaald is nog onbekend. In het weekeinde werden via sociale media burgers opgeroepen hun geld bij DSB-bank weg te halen omdat deze failliet zou zijn. Inderhaast gaven de directie van de bank, minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en de CBvS afzonderlijk verklaringen uit waarin de samenleving werd opgeroepen geen acht te slaan op stemmingmakerij”. 

Breeveld merkt op dat Hoefdraad de samenleving wil geruststellen, “maar de grote issue is vertrouwen welke hier in geding is. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Eerder heeft dezelfde minister gezegd dat er geen devaluatie zou plaatsvinden en geen ontwaarding van de SRD. Het tegendeel is nu een feit”, voegt de DOE-fractieleider er aan toe. Breeveld zal in het parlement deze zaken en vooral de wijze waarop toezicht wordt gehouden op de financiële sector aan de kaak stellen.