Dodental Irma stijgt naar zeker zeventig na drama in verpleeghuis Florida

12

Foto: EPA

Het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van de zware orkaan Irma is gestegen tot zeker zeventig. Door de verstoorde stroomvoorziening kwamen zes bewoners van een verpleeghuis in Florida om het leven, maakten de Amerikaanse autoriteiten woensdag bekend.

De zes bewoners stierven door een defecte airconditioning. De apparatuur was uitgevallen door een stroomonderbreking, toen de orkaan over Florida trok. Door de stroomuitval raakte de apparatuur van slag en ontstond er gasvorming.

Het drama speelde zich af in Hollywood, een stad tussen Miami en Fort Lauderdale. De brandweer vond bij aankomst twee doden. De anderen stierven later in een ziekenhuis. Woensdag werden 120 andere inwonenden van de inrichting geëvacueerd.

Elders in Florida, in de stad Orlando, stierven drie mensen, onder wie twee minderjarigen, door koolstofmonoxidevergiftiging, nadat een draagbare gasgenerator te lang aanstond in een woning. Dat maakte de plaatselijke politie woensdag bekend.

 

Irma

In de Verenigde Staten (VS) kwamen in totaal zeker 26 inwoners van Florida en naastliggende staten om het leven als gevolg van de storm. In het Caribisch gebied kwamen zeker 43 mensen om.

De zware orkaan trok begin september een spoor van vernieling door het Caribisch gebied en delen van het zuiden van de Verenigde Staten. Van laatstgenoemde kreeg vooral Florida het zwaar te verduren.

Eerder op woensdag werd bekend dat zeker een kwart van de huizen op eilandengroep de Floriday Keys is vernietigd en 65 procent zware schade opliep.

 

Schade door orkaan Irma in Florida

 

Orkaan Irma trok een spoor van vernieling door het Caribisch gebied en delen van het zuiden van de Verenigde Staten. © EPA

 

In de Verenigde Staten leverde de orkaan vooral veel schade op in Florida. © EPA

 

Meer dan zes miljoen mensen in Florida werden eerder opgeroepen om de regio te verlaten. © AFP

 

Door het natuurgeweld verloren vele Amerikanen hun huis. © AFP

 

Daarnaast kwamen miljoenen Amerikanen in de nasleep van Irma zonder stroom te zitten. © EPA

 

Tientallen mensen in de Verenigde Staten en in het Caribisch gebied kwamen door de gevolgen van orkaan Irma om het leven. © EPA

 

Electriciteit

Orkaan Irma veroorzaakte in het zuiden van de VS een enorme ravage. Miljoenen Amerikanen zitten nog zonder stroom. Het ging woensdagochtend volgens nutsbedrijven om zo’n vijf miljoen aansluitingen (circa tien miljoen personen).

De bedrijven slaagden er de afgelopen dagen in miljoenen gedupeerde mensen weer aan te sluiten op het elektriciteitsnet. Zo zaten maandag nog zo’n 7,8 miljoen klanten zonder elektriciteit in Florida, Georgia, North Carolina en South Carolina.

Energiebedrijf FPL, dat bijna vijf miljoen bedrijven en huishoudens van stroom voorziet, verwacht dat de meeste klanten in het zwaar getroffen westen van Florida tegen 22 september weer stroom hebben. Het kan bij grote schade zelfs nog langer duren.

Door: NU.nl/Reuters/ANP