Wereldwijd falen bij toedienen borstvoeding

38

12/08/2017 07:32 – Aidy Pinas-Agodeba

Foto: dWT  

PARAMARIBO – Geen enkel land in de wereld voldoet volledig aan de aanbevolen normen voor borstvoeding. Dit blijkt uit een recente publicatie van het kinderfonds van de Verenigde Naties, Unicef en de Wereld Gezondheidsorganisatie in samenwerking met het Global Breastfeeding Collective.

Dit collectief is een nieuw initiatief om borstvoeding wereldwijd te stimuleren. Uit mondiale gegevens, waarbij 194 naties zijn beoordeeld, blijkt dat slechts 40 procent van de kinderen die jonger zijn dan zes maanden, alleen met moedermelk zijn gevoed. Slechts 23 landen hebben een beoordeling van boven 60 procent voor het toedienen van deze voeding. Siene Elioth van de Stichting ter bevordering van Borstvoeding in Suriname (Stibosu) zegt dat erin ons land wel stappen voorwaarts zijn gezet, maar we zijn nog niet waar we moeten zijn.

Ze wijst erop dat verschillende partners waaronder het ministerie van Volksgezondheid en de Pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie, onlangs opnieuw een protocol hebben ondertekend in het kader van de stimulering van borstvoeding. Ze hebben hiermee laten zien dat ze het ermee eens zijn dat het proces van borstvoeding verder moet worden gestimuleerd. “Wij streven ernaar dat alle vrouwen, behalve zij die geïnfecteerd zijn, 100 procent borstvoeding geven.”

Borstvoeding heeft cognitieve en gezondheidsvoordelen voor zowel zuigelingen als hun moeders. Zo kunnen door borstvoeding twee belangrijke doodsoorzaken bij zuigelingen, te weten diarree en longontsteking, voorkomen worden. Moeders die borstvoeding geven, hebben een lager risico op eierstok- en borstkanker, belangrijke doodsoorzaken bij vrouwen.

Een nieuwe analyse toont aan dat een jaarlijkse investering van slechts 4,70 US dollar per pasgeboren kind nodig is om de wereldwijde norm van borstvoeding bij kinderen onder zes maanden tot 50 procent te verhogen in 2025. Hierdoor zou het leven van ongeveer 520.000 kinderen onder de vijf jaar gered kunnen worden. Ook zou dit over ongeveer tien jaar een economische winst van driehonderd miljard Amerikaan se dollar kunnen opleveren, door onder andere verminderde ziektes en kosten voor gezondheidszorg en eventueel verhoogde productiviteit.