Minister laat vaccinperikelen onderzoeken

43

12/08/2017 10:37 – Ivan Cairo

Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid. Foto: dWT  

PARAMARIBO – Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid laat nog deze maand onderzoeken hoe het komt dat een tekort aan verschillende vaccins voor kinderen is ontstaan. Nadat via de media eind vorige week de schaarste bekend werd, verklaarde het ministerie dat dit komt door “stagnatie in de reguliere aanvoer van vaccins”.

De vaccins pentavalent, DKT en BOPV waren niet in voorraad. Intussen is een noodvoorraad van drieduizend pentavalentvaccins bij Guyana geleend. In overleg met het ministerie van Financiën en de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho) is via het Paho Revolving Fund een spoedbestelling geplaatst die binnen drie tot vier weken wordt verwacht. Of het tekort alleen te wijten is aan een betalingsachterstand, zoals eerder bericht, zal nog moeten blijken. Ook of Suriname drie jaar lang niet heeft betaald is nog duister. “Er is een achterstand waarvoor wij een betalingsregeling hebben”, zegt de bewindsman.

Dat een deel van de vaccinvoorraad is vervallen, heeft een oorzaak. “We bestellen altijd meer dan nodig is”, zegt Pengel. In februari werd tijdens een persconferentie na een missie in Marowijne verteld dat het ministerie niet tevreden is over de vaccinatiedekkingsgraad. “Deze onderrealisatie draagt bij dat voorraden ongebruikt blijven en vervallen”, aldus de minister. Het is niet de eerste keer dat een deel van de voorraad is vervallen en landelijk is de vaccinatiedekkingsgraad nooit 100 procent geweest.

De minister stelt dat vooral Marowijne “een lastig gebied” is, omdat ouders niet altijd gegevens hebben of hun kinderen in Frans-Guyana zijn gevaccineerd. Daarom laat hij nu onderzoek doen om de dieperliggende oorzaken omtrent het vaccininkoopbeleid bloot te leggen Het is volgens het ministerie van Volksgezondheid niet de eerste keer dat Suriname en Guyana vaccins van elkaar lenen. Eerder heeft het buurland ook vaccins geleend van Suriname.

DKT of gelekoortsvaccin is wereldwijd schaars, waardoor bevriende naties niet enthousiast zijn om andere te helpen. De achterstand bij DKT en bOPV vaccins zal ingelopen worden volgens de regels van het kindervaccinatieprogramma. Nadat de spoedbestelling via de Paho zal zijn ontvangen, zal het ministerie de vaccins aan Guyana teruggeven. Zo maakte het Nationaal Informatie Instituut bekend.

   

Gerelateerde artikelen