Kippenkwekers betreuren aanhouding verhoging invoerrecht

35

12/08/2017 03:25 – Aidy Pinas-Agodeba

Foto: dWT  

PARAMARIBO – Kippenkwekers betreuren het dat de aangekondigde verhoging van invoerrecht op kip is aangehouden. Minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme had eerder bekendgemaakt dat de importheffing per 1 augustus van 20 naar 40 procent zou gaan.

Eerder deze week deelde de bewindsman mede dat de maatregel is aangehouden, omdat de prijzen van buitenlandse kip door ontwikkelingen op de markt recentelijk omhoog zijn gegaan. Ook is bekend geworden dat er in tegenstelling tot wat hij had verklaard, toch een wetswijziging moet plaatsvinden voor de verhoging van het invoerrecht. De minister van Financiën heeft intussen een voorstel daartoe gestuurd naar de Staatsraad.

Peter van Dijk van de Associatie Pluimvee Sector kan zich niet terugvinden in het argument dat de prijs van buitenlandse kip internationaal verhoogd is door ontwikkelingen in Brazilië en dat dit van invloed is op de aangekondigde maatregel. Van Dijk hoopt dat het spoedig duidelijk wordt wat er precies zal gebeuren, zodat er geen schaarste of overschot ontstaat doordat er te weinig of te veel is geproduceerd.

Hij vindt het een kwalijke zaak dat in de media is verschenen dat de prijs van lokaal gekweekte kip na de aankondiging omhoog is gegaan. “Althans, Sranan Fowru heeft sinds vorig jaar september geen verhoging doorgevoerd. Men moet niet kijken naar de kleine kwekers die hun prijzen hebben aangepast, maar laat men naar de gerenommeerde bedrijven kijken. De prijs per kilo kip is nog steeds SRD 27.”

Van Dijk vindt het belangrijk dat de lokale sector beschermd wordt. Suriname mag, hoewel dat nu wel het geval is, niet afhankelijk zijn van import, terwijl er hier potentie is. Zestig tot 70 procent van de markt wordt van buitenlandse kip voorzien. Hij benadrukt dat de kwekers geen schaarste willen creëren en dat ze gedreven zijn om te produceren.

   

Gerelateerde artikelen